Gyógyító erő a kecsketejben és tejtermékekben

Chilivel fűszerezett házi kecskesajt

Az antibiotikumok felfedezéséig a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészet is volt…

A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb – vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé, és a tejérzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatejhez hasonlóan a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz. Sőt hatásos az allergiák gyógyítására és a daganatos betegségek megelőzésére.

A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb, a csontritkulás megelőzésére és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, tehát fogyasztása esetén kevesebb is elég belőle. Könnyen emészthető. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködők táplálkozásában. Magas fehérjetartalma miatt az idős korosztály kiváló roborálószere.

A kecsketej + 5-10 C között 2-7 napig is eláll, de + 3-5 C között akár 4-14 napig. Ára sok mindentől függ – általában 400-800 Ft között mozog.

A kecsketej  nélkülözhetetlen aminosavakból sokkal többet tartalmaz, mint egy gyermek szükséglete. Ezért arra is alkalmas, hogy a biológiailag kisebb értékű fehérjék kecsketejjel együtt etetve jobban hasznosuljanak. A kecsketej, mivel több szérumfehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat, szállítási feladatot végző transzferint, antivirális anyagokat. A kecske és a juhtej jelentős mennyiségű orotsavat tartalmaz. Ez a sav jelentős védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Talán ez az egyik oka annak, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegek gyógyításában.

Kecskesajt

A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Készítésének sok országban van hagyománya – pl. Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet – de legnagyobb számban és változatosságban Franciaországban állítják elő.

Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Az alapanyag – vagyis a tej – lehet nyers és pasztőrözött, de sok múlik az érlelési eljáráson, az ízesítésen, formázáson is. Lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Sőt, van, amelyikre porrá tört sózott faszenet szitálnak.

A kecskesajt ideális tárolása szinte fajtánként más-más. A nem olajban eltett sajtokat nem szabad légmentesen elzárni! + 3-10 OC között 14-30 nap a fogyaszthatóság ideje. Az olajban eltett sajtok hűtést nem igényelnek, azonban fogyasztás előtt érdemes őket kissé lehűteni. Akár fél évig is eltarthatók. A kecskesajt ára készítő és készítési mód függvényében széles határok, 3000-9000 Ft/kg között mozog.

Érlelt fűszeres kecskesajtok

Forrás: http://www.almamag.hu/magazin/eletmod—bio/930-evszazadok-ota-gyogyit-a-kecsketej-.html/?fbclid=IwAR0DMEn2oD5eAH0iq7gFnMKFlOv4kr_Wr-KAJi-7UmHFJMEIk6vnF0f7dMc