Élettani hatásai

A kecsketej és a kecskesajtok fogyasztásának előnyeiCatholic Life_Parish and Family

fitten és egészségesen tartanak, mert

  • alacsony zsír- és kalóriatartalmúak (a kecsketejből készült sajtok zsírtartalma kevesebb, mint a tehéntejből készült sajtokénak);
  • serkentik az anyagcsere-működést, így a fogyást elősegíthetik.
  • kálciumban gazdagok, ami segíti a test zsírégető folyamatait evés után; a kálcium csonterősítő, védi a bélrendszer sejtjeit a rákkeltő anyagoktól, segíti megelőzni a migrénes fejfájást, csökkenti a premenstruációs tüneteket, támogatja a szervezet mellrák elleni védekező rendszerét, szerepet játszik a létfontosságú testfunkciók szabályozásában (pl. véralvadás, idegvezetés, izom-összehúzódás, enzim aktivitás, sejtmembrán funkciók, vérnyomás);Skinny-Body
  • jót tesznek az agyműködésnek – a tejtermékek fontos szerepet játszanak az agyműködésben; felmérések szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak tejtermékeket (sajtot, joghurtot, tejet), a mentális képesség teszteken jobb eredményeket érnek el;
  • fehérjedúsak (a kecsketej jó forrása az alacsony költségű, de magas minőségű fehérjének);
  • számos tápanyagnak és vitaminnak forrásai – tartalmaz például triptofán aminosavat, foszfort, riboflavint és B2 vitamint (ami a szervezet energiatermelése miatt fontos), káliumot (segít megelőzni a magas vérnyomást és véd az érelmeszesedés ellen), B6 vitamint, A vitamint, niacint, rezet, szelént (antioxidánsok);
  • könnyebben emészthetőek, mint a tehéntejből készült tejtermékek;
  • a laktóz érzékenyek esetenként képesek tolerálni a kecskesajtot – bár laktóz szintje hasonlít a tehéntejéhez, de a zsír molekulái rövidebbek, emiatt könnyebben emészthető (a tapasztalatok szerint a konvencionális tejtermékekhez képest azok is könnyebben emészthetőnek tartják, akiknek nincsen laktóz-intoleranciájuk);
  • teljesen természetes és természetesen gluténmentes;
  • hozzájárulnak a pszichés immunrendszer stabilizálásához – a depresszív-hangulatingadozás vagy szorongásos tünetek csökkentésében is segíthet a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, melynek részei a kecske tejtermékek;
  • nincsenek bennük hozzáadott adalékanyagok, tartósítószerek, szarvasmarha növekedési hormonok, amelyek a tehéntej sajtokban gyakran előfordulnak;
  • probiotikumokat tartalmaznak – a kecsketejből készült tejtermékek mérsékelt mennyiségben tartalmaznak probiotikumot, azaz „jó baktériumokat”, ami az emberi szervezetben támogatja a gyomor egészségét.

A probiotikumok további kedvező hatásai: segítik a szülés után a has zsírcsökkenését, erősítik az idősek immunrendszerét, fokozzák az immunrendszer válaszadását, csökkentik több antibiotikum negatív hatását, fontosak a műtét utáni vastagbél gyulladás megelőzésében és kezelésében, segítenek megelőzni a fiatalkori ekcémát, növelik az élelmiszerek megemésztésének képességét, csökkentik a laktóz-intoleranciát, a gombás fertőzések, hüvelygyulladás és candida előfordulását, növelik a szervezet tápanyag-feldolgozását, enyhítik az emésztési rendellenességeket (pl. székrekedés, hasmenés, IBS, rossz lehelet kezelése), növelik a szervezet B-vitamin szintetizáló képességét, a kálcium felszívódás képességét, elősegítik a szervezet daganatellenes és rákellenes aktivitását.

image_1110080

Szardínia, a mediterrán sziget egy olyan terület, ahol kiemelkedően magas az egészséges lakosok száma. Az ott élők kecsketejet fogyasztanak, ami magas kálcium tartalmú és jó a szívnek. A kutatók szerint többek között ez is megvédhet az Alzheimer kórtól és a szív-érrendszeri zavaroktól.