Kecsketej a bőrápolásban

Kecsketejes Szappanok Balatonfelvidéki Nemzeti Termék Védjegy 2015

A szappanok legfontosabb céljai a tisztítás, ápolás, fertőtlenítés. A kecsketejes szappanok ezeken túl a bőr hidratálásában, gyógyításában is szerepet játszanak. Kleopátrától kezdve a mai szépségápolási világmárkákon keresztül, a hagyományos népi gyógyításig megfigyelhető a kecsketej használata a bőrápolásban.

A natúr kecsketejes szappan illatmentes, a levendulás, körömvirágos és propoliszos szappanok azonban a hidratáló hatás mellett finom illattal, szín- és aromaterápiás hatással is rendelkeznek.  Mindegyik szappan alkalmas a száraz, ekcémás, gyulladt bőr ápolására, gyógyítására, a normál és zsíros bőrtípusnál is bátran alkalmazhatók.

szappanok

Kecsketej a bőrápolásban: A kecsketej tartalmú bőrápoló szerek késleltetik az öregedést a bennük lévő alfa-hidroxisavak (pl. tejsav) miatt, a bőr fiatalosabb és simább felszínű lesz. A tejben lévő zsírmolekulák gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt hidratálja, nyugtatja a száraz és sérült bőrt. A bőrön keresztül felszívódnak a kecsketejben lévő esszenciális vitaminok és tápanyagok (pl. D-vitamin, B1, B6, B12, C és E vitaminok). Tanulmányok szerint a kecsketejes szappanok a tej antibakteriális hatásának segítségével alkalmasak a pattanások kezelésére, mivel a mikroorganizmusok növekedését hátráltatja.

(forrás: http://www.naturalnews.com/040766_goats_milk_soap_personal_care_products.html)

kecsketej

Propolisz: “A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok, amiknek rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális/gombaölő és gyulladásgátló hatásuk van. További fontos hatóanyagok: kalkonokterpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).” (forrás: http://jomagyar.hu/egeszseg-cikkek/32-a-propolisz-jotekony-hatasai)

Levendula: Antibakteriális hatásán túl szintén rendelkezik gombaölő képességgel, nyugtató és lazító tulajdonságokkal. “Legfontosabb összetevői a fertőzésgátló és nyugtató linalol és linalil-acetát, valamint a szintén antiszeptikus hatású és fájdalomcsillapító cineol. Ezeken kívül, a levendula illóolaj többek között antioxidáns hatású limonént, fájdalom- és viszketéscsillapító kámfort, illetve gyulladásgátló és antioxidáns flavonoidokat tartalmaz. Gyógyít és ellazít: A levendula illóolaj kifejezetten jótékonyan hat a központi idegrendszer működésére: csökkenti a feszültséget, az izgatottságot, az idegességet, valamint a stresszes állapot okozta fejfájást.” (forrás: http://www.vitalitas-magazin.hu/borproblemak/levendula-illoolaj-borre)

levendula

Körömvirág: “Főleg sebfertőtlenítőként és elsősegélyszerként ismert. Tinktúra, forrázat alakjában alkalmazva vagy egyszerűen a sebre morzsolva összehúzó hatásával csillapítja a vérzést, elősegíti a hegesedést, megakadályozza a fertőzést, a gyulladást és a sérült részek megdagadását. Szoptatós anyukák mellbimbójára gyulladáscsökkentő hatású. Alkalmas fagydaganat, aranyér, visszértágulat, fekély, ekcéma, pattanás, koszmó, ajaksömör, égés, napozás okozta leégés, rovarcsípés, szemölcs, láb- és körömgomba, tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére.”   (forrás: http://antalvali.com/koromvirag.html#hatoanyagai) “Visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagydaganatnál, ekcémáknál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál. A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos.” (forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/mi_mindenre_jo_a_koromvirag/20131001204608)

körömvirág

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes termékeknek, amelyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. 2015-ben a Balatoni Szappan készítői is elnyerték a védjegyet termékeikre. (forrás: https://www.bfnp.hu/hu/nemzeti-parki-termek-vedjegy)

szappanok2

kecsketejes

védjegyes Védjegyes kecsketejes szappan termékek

 .